همزیستی نیوز: گروهی از ادیبان فارسی گوی هند به مناسب روز بزرگداشت سعدی شیرازی بر نقش این شاعر بزرگ در تقویت مشترکات فرهنگی بین دو ملت و اشاعه زبان فارسی در شبه قاره هند تاکید کردند.
به گزارش ایرنا در مراسمی که به مناسبت روز بزرگداشت سعدی مصادف با اول اردیبهشت ماه در مرکز تحقیقات زبان فارسی در دهلینو برگزار شد، تنی چند از استادان، دانشجویان و علاقه مندان زبان و ادبیات فارسی با ایراد سخنرانی و شعرخوانی جایگاه وی را در ادبیات فارسی گرامی داشتند.
احسانالله شکراللهی رئیس این مرکز ، درباره جایگاه وی در ادب فارسی بویژه در شبه قاره و همچنین فلسفه نامگذاری این روز به نام سعدی، و علت نامگذاری بنیادی در ایران به نام سعدی برای آموزش زبان فارسی به غیرفارسیزبانان سخن گفت.
علی دهگاهی رایزن فرهنگی ایران در دهلینو نیز باتوجه به تخصص خود در رشتهی تاریخ درباره تاریخچهی زندگانی و اشعار سعدی سخنرانی کرد و سپس پروفسور شریف حسین قاسمی استاد دانشگاه دهلی، طی سخنانی سعدی را به عنوان شناخته شدهترین شاعر ایرانی در شبهقاره معرفی کرد، و این را از عجایب گلستان سعدی دانست که از دوره ابتدایی تا پیش دکتری همه گلستان را میخوانند و از آن بهره میبرند.
وی همچنین برخی استنباط ها از اشارات تاریخی در گلستان و بوستان را از اشتباهات پژوهشگران در تحلیل زندگی سعدی برشمرد و در انتها از تاثیر سخنان صوفیانهی سعدی بر برخی شخصیت های دینی و تاریخی هند به ویژه خواجه نظامالدین اولیا و معینالدین چشتی و پیروان ایشان سخن گفت.
پرفسور اختر مهدی استاد بازنشستهی دانشگاه جواهرلعل نهرو نیز از تاثیر گلستان سعدی و مثلوارههای آن در زبان مردم فارسیگوی و اردوزبان هند سخن به میان آورد.
حجتالله عابدی معاون رایزنی ایران در دهلی نو نیز نگاه اخلاقگرایانهی این شاعر بلندآوازه را به عنوان نقطهی قوت وی برشمرد و توجه به اخلاق و ترویج آن را مهمترین کارکرد ادبیات سعدی دانست.
دکتر «قمرغفار» رئیس بنیاد بیدل دهلوی هم نکاتی درباره جلسات سعدی خوانی که در طی سالهای همواره در هند برقرار بوده است ذکر کرد.
پس از وی دکتر چندر شیکهر استاد دانشگاه دهلی و مدیر گروه تدوین فرهنگ چهارزبانهی فارسی، اردو، هندی و انگلیسی، از نسخههای آثار سعدی در شبهقاره و ویژگیهای آن صحبتکرد.
در این مراسم همچنین ، کتاب دیوان شوکت یزدی که به دست خانم دکتر فاطمه عطارپور تصحیح شده است رونمایی شد. وی ضمن معرفی این اثر و نسخههای آن و شیوهی تصحیح، از مضامین مورد استفادهی این شاعر فارسیسرا سخنگفت.
اول اردیبهشت ماه در تقویم ملی ایرانیان همزمان با سالروز تولد شیخ اجل سعدی شیرازی که بهعنوان 'استاد سخن' شناخته می شود، به عنوان یادروز سعدی ثبت شده است.
سعدی پژوهان، سعدی شناسان و علاقمندان به شعر و ادب فارسی هر سال با اجتماع بر تربت وی با نکوداشت یاداین پیام آور انسانیت به تبیین آرا و اندیشههای شیخ اجل میپردازند.
سعدی از شاعران شناخته شده ایرانی و فارسی گو در هند است و آثار او در میان دانشگاهیان و مردم عادی علاقi مندان زیادی دارد.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابه دارند، انتشار نمی یابند.