همزیستی نیوز – در دنیای امروز همانطور که برخی ارزش ها به عنوان ارزش های انسانی در نزد همه جوامع محترم هستند باورها و اعتمادهای مربوط به این ارزش ها نیز از مشمولیت جهانی برخوردار هستند.
ارزش هایی مانند حقوق بشر، صلح، آزادی و حفظ محیط زیست برای همه انسان ها فارغ از هرگونه اختلاف در نژاد، رنگ پوست، زبان، دین و دیدگاه ارزشمند است و هیچ فرد، گروه، سازمان، دولت یا حکومت نمی تواند ارزش آنها را زیرسئوال ببرد و به همین خاطر سازمان ملل با طراحی کنوانسیون های مربوط به این ارزش ها، دولت ها را به صورت رسمی به عضویت این کنوانسیون ها در می آورد و از آنها امضاء می گیرد که به مفاد آنها متعهد باشند.
از این ارزش ها بطور طبیعی باورها و اعتمادهایی نیز در فرهنگ جوامع بشری بوجود آمده است که غالبا در همه کشورها مشترک و نماد ها و نشانه های جهانی آنها نیز دراین کشورها مورد احترام هستند، مانند نماد هلال احمرکه در تمام عرصه های جنگ، شورش، حوادث غیرمترقبه و مانند اینها به رسمیت شناخته شده و گروه ها و کسانی که با این نماد وارد این عرصه ها می شوند از هرگونه تعرض مصون هستند تا بتوانند به وظیفه انسانی خود یعنی امدادرسانی به مجروحان و نیازمندان بپردازند.
از جمله این نمادها می توان به نماد آمبولانس اشاره کرد که درهمه کشورها شناخته شده است و وقتی خودرو آمبولانس بیماران و مجروحان اورژانسی را میان دو نقطه محل حادثه و یا مکان اسکان بیماران و مراکز درمانی جابجا میکند وحتی حین انتقال آنها اقدامات اولیه پزشکی را انجام میدهد، هیچکس به خودش اجازه نمی دهد که برای این خودرو کوچک ترین مزاحمتی ایجاد کند و باعث تاخیر در حرکت آن حتی به مدت یک ثانیه شود چرا که جان یک یا چند انسان در میان است.
به همین خاطرهمهٔ آمبولانسها به آژیر و چراغ گردان مجهزند تا در مواقعی که به یاری بیماران میشتابند، اتومبیلهای دیگر از سر راهشان کنار بروند. در این گونه مواقع، رانندگان آمبولانس اجازه دارند تا از حد مجاز نیز تندتر رانندگی کنند.
خدشه به اعتماد عمومی
حال تصور کنید این باور و اعتماد عمومی در جامعه ای مورد خدشه قرار بگیرد و مردم آن جامعه حتی یک در میلیون هم شک بکنند که داخل آمبولانس نه یک بیمار یا مصدوم اورژانسی که یک شخصی نشسته است که بخاطر تمکن مالی این خودرو آمبولانس را کرایه کرده تا بتواند به برنامه خود سر موقع برسد!
طبق بند پنجم ماده سه آییننامه آمبولانسهای خصوصی، خروج آمبولانس از مراکز خدمات آمبولانس خصوصی و تردد در سطح شهر باید بر اساس ماموریت حمل بیمار و با داشتن برگه ماموریت با زمان مشخص باشد و استفاده از آمبولانس در سایر موارد غیر موجه، ممنوع است. این درحالیست که گویا پولِ قشری خاص به مذاق بخشی از گردانندگان آمبولانسهای خصوصی خوش آمده و آمبولانسهای خصوصی خودرو شخصی برخی از سلبریتیها، معلمین خصوصی و ... شدهاند.
دکتر مجتبی لهراسبی- رییس اداره آمبولانس خصوصی کشور در گفتوگو با ایسنا، درباره تردد سلبریتیها، معلمین خصوصی و ... با آمبولانسهای خصوصی در پایتخت، گفت: این پدیده تا حدی وجود دارد و به ما هم گزارش شده است، اما وضعیت به آن شدت مطرح شده، نیست. ما هم در نظارتهایمان بر آمبولانسهای خصوصی این پدیده را مدنظر قرار داده بودیم و دستورالعملهایی را برای پیشگیری از بروز این تخلف داشتیم.
وی با بیان اینکه «اخیرا با کمک پلیس نظارتهایمان را بیشتر کردهایم» افزود: طی چند ماه اخیر در این زمینه گزارشی نداشتهایم و موردی را مشاهده نکردهایم. بنابراین این موضوع تا حد بالایی کنترل شده است. در عین حال برچسبهایی را با عنوان برچسب سلامت، ایجاد کردهایم و به آمبولانسهای مجاز داده شده تا آنها را نصب کنند. این برچسبها به آمبولانسهای متخلف داده نمیشوند و پروانههای آنها را هم تمدید نمیکنیم. البته تقریبا این موضوع تا حد بالایی کنترل شده و وضعیت رضایتمند است. هرچند که نمیتوان گفت به طور ۱۰۰ درصد دیگر چنین پدیدهای را نخواهیم دید.
لهراسبی با بیان اینکه آمبولانسهای خصوصی فقط شامل آمبولانسهای مراکز خصوصی نمیشود و در بیمارستانها و درمانگاههای دولتی، تامین اجتماعی و... هم تردد دارند، گفت: تخلفات ذکر شده، مربوط به آمبولانسهایی بوده که در مراکز مجاز آمبولانسهای خصوصی نبودند، اما متاسفانه کارشان به نام این مراکز تمام میشود. در مجموع این برچسبها کمک میکند که متخلفین را شناسایی کنیم.
وی درباره نحوه برخورد با آمبولانسهای متخلف، گفت: با همکاری پلیس و دادستانی در این زمینه عمل میکنیم و از دادستان کل کشور هم دستور قضایی گرفتهایم که بر اساس آن اعلام شده که آمبولانسهایی که افرادی جز بیماران را جابجا کنند، متخلف هستند و پلیس موظف به توقیف آنهاست. بنابراین آمبولانسهای متخلفین توقیف و از آنجایی که کارشان دخالت در امور پزشکی است، به دادسرا معرفی شده و در آنجا طبق قانون با آنها برخورد میشود.
لهراسبی با بیان اینکه در عین حال ما گشتهای سیاری را برای نظارت بر آمبولانسهای خصوصی داریم، گفت: متاسفانه با توجه به بالا بودن حجم کاری پلیس، نتوانستند در این زمینه با ما همکاری کنند.
لهراسبی با بیان اینکه تردد نابجا با آمبولانسهای خصوصی فقط مختص قشری خاص نیست، گفت: مشاهده شده که هر فردی اعم از هنرپیشههای خیلی معروف و... هم این اقدام را انجام دادهاند؛ بنابراین این اقدام مختص قشر خاصی نیست. در عین حال خوشبختانه این تخلف طی هفت تا هشت ماه اخیر که نظارتمان افزایش یافته، کمتر هم شده است.
نظارت بر آمبولانسهای خصوصی افزایش مییابد
معاون فنی و عملیات سازمان اورژانس کشور هم از افزایش نظارتها بر آمبولانسهای خصوصی خبر داده است. به گزارش ایسنا، حسن نوری درباره افزایش نظارت بر آمبولانسهای خصوصی اظهار کرد: نظارت بر آمبولانسهای خصوصی که گفته شده بعضی هنرپیشهها و معلمان کنکور برای فرار از ترافیک پایتخت از آنها استفاده میکنند، تشدید میشود. قطعا در تمام حوزهها تخلفاتی انجام میشود بنابر این در این زمینه تمهیداتی را برای جلوگیری از تخلفات احتمالی آمبولانسهای خصوصی اندیشیدهایم.
وی درباره یکی از مهمترین تمهیدات اندیشیده شده، گفت: یکی از مهمترین تمهیدات، برچسب سلامت آمبولانسهای خصوصی بود، یعنی اگر آمبولانسهای خصوصی شرایط و ضوابط فنی و عملیاتی را رعایت کنند برچسب سلامت دریافت میکنند، همچنین اگر پس از دریافت برچسب نیز تخلفاتی توسط آمبولانسهای خصوصی انجام شود، برچسب سلامتشان باطل شده و دیگر اجازه فعالیت نخواهند داشت.
معاون فنی و عملیات اورژانس کشور که در یک برنامه تلویزیونی صحبت میکرد، افزود: اگر تخلفی اتفاق بیفتد قطعا بهصورت جدی با آن برخورد خواهد شد.
طبیعی است اعتراف به وجود چنین پدیده ای در جامعه می تواند زنگ های خطر را که البته خیلی وقت ها به صدا درآمده است در عرصه باورها و اعتمادهای بنیادی جامعه ما بیش از پیش طنین انداز کند.
چه کسی می تواند تضمین بدهد که وقتی چنین پدیده هایی به این راحتی در جامعه جای خود را باز می کند و برخوردی آنچنان که لازم است با آنها انجام نمی شود، مردم از آن حداقل اعتمادهایی که در جامعه باقی مانده است، روی برنگردانند؟
خیلی دشوار نیست حال آن خانواده ای را نتوانیم درک کنیم که بیمار اورژانسی آنها توسط آمبولانس به هر دلیلی به موقع به بیمارستان نرسیده و در نتیجه جان بیمارشان از دست رفته باشد.
همه دلایل دیر رسیدن این آمبولانس در مقایسه با این دلیل که راننده یا رانندگان خودروهای درحال حرکت در مسیر این آمبولانس از کنار کشیدن خودرو خود از جلو آن حتی به اندازه کسری از ثانیه با این تصور که شاید محموله این آمبولانس نه یک بیمار اورژانسی که یک مسافر ویژه باشد، در نزد خانواده داغدار رنگ نخواهد باخت؟
منبع: هفته نامه همزیستی/شماره661/تاریخ دوم شهریور98
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابه دارند، انتشار نمی یابند.