طی چهار روز از پنجم تا هشتم تیر ماه ۱۴۰۲، حدود ۱۵۰۰ نفر از ۹۰ کشور در چین گرد هم آمدند تا آخرین تحولاتِ اقتصادی و ژئوپلیتیکی جهان را بررسی کنند. این اجلاس به ابتکار داوس و با میزبانی چین برگزار گردید. در این چهار روز، ۱۲۰ میزگرد تشکیل شد و متخصصین از غرب و شرق، دیدگاه ها و دستاوردهای علمی خود را با دیگران در میان گذاشتند.
□بنظر می رسد موضوعات کلی این ۱۲۰ میزگرد را به صورت زیر می توان خلاصه کرد:
۱. تنظیم استراتژی های اقتصادی در دورۀ بعد از کرونا
۲. فرایندهای جدید برای انتقال به انرژی های تجدید پذیر
۳. روش های حفاظت از محیط زیست
۴. ماهیت بازار و مصرف کنندگان بعد از کرونا
۵. افزایش جایگاه نوآوری و هوش مصنوعی در مدیریت و تولید اقتصادی
۶. جایگاه چین در جهان
۷. پی آمدهای ژئوپلیتیک بر رشد و توسعه اقتصادی.
در ابتدای اجلاس و شاید جذاب ترین سخنرانی، ارائه نخست وزیر چین Li Qiang بود. حس می شد سخنرانی نخست وزیر چین را شاید تیمی بیست نفره از اقتصاددانان، سیاست ورزان و استراتژیست ها تهیه و تنظیم کرده بودند. واژه های دقیق، جمله بندی های حساب شده، قالب روشن و علمی و متن مملو از جهت گیری و پیغام بود. مانند هر سیاست مدار حرفه ای دیگر در سطح جهان، سخنرانی پر از آمار و ارقام بود زیرا دقت و تمرکز و فاصله گرفتن از ابهام تنها با آمار امکان پذیر است. نخست وزیر چین بر کار جمعی، رقابت مسالمت آمیز، گسترش حجم اقتصاد جهانی، ثبات سیاسی، نظام بازار و سرمایه داری، تداوم تماس و معاشرت میان قدرت های بزرگ، تأکید بر محوریت شرکت ها، جلوگیری از سوءتفاهم، بازی برد-برد اقتصادی و سیاسی، اجماع سازی سیاسی و ژئوپلیتیک، ایدئولوژی زدایی از روابط اقتصادی بین الملل و پذیرش یک سیستم جهانی سرمایه داری اقتصادی با تنوعات تمدنی تأکید نمود.
○او مفهوم De-risking (ریسک زدایی) که غربی ها به جای De-coupling (جدایی سازی اقتصاد از چین) استفاده می کنند را نادرست خطاب کرد و تنیده شدن نظام های اقتصادی را غیر قابل بازگشت تفسیر کرد. آقای Li چین را، موتور اقتصاد جهانی خواند و نرخ رشد اقتصادی این کشور را ۴.۶ که ۲.۵ درصد بالای متوسط جهانی است اعلام نمود. زبان بدن او سرشار از اعتماد به نفس بود. کلمات و جملات او را نیز می توان معرف اجماع نظر میان حاکمان، دانشمندان، متخصصان و بخش خصوصی چین تفسیر کرد.
از جمله مباحث کانونی در طول کنفرانس، دیجیتالی شدن نظام های اقتصادی به ویژه اقتصاد آمریکا، چین، کره جنوبی و عربستان بود.
■در حال حاضر، ۴۰ درصد تولید ناخالص داخلی چین از طریق اقتصاد دیجیتال است. با توجه به اینکه بخش خصوصی در عموم کشورها به جز روسیه، بلاروس، کره شمالی، ونزوئلا، کوبا و نیکاراگوئه، بر فعالیت های اقتصادی حاکم هستند، به طور طبیعی در پی کاهش هزینه ها، اتوماسیون، و اتکا بر نرم افزارها در تمامی فرایندهای فعالیت و تولید اقتصادی هستند. پخش زنده تبلیغات و بازاریابی کالا و خدمات در چین بالغ بر ۷۲۰ میلیارد دلار است و به تجارت الکترونیک رونق گسترده ای بخشیده است (Livestreaming in E-Commerce).
□از طرف دیگر، شرکت کنندگان در میزگردهایی پیرامون پول و ارز دیجیتال، به تحول در امر بانکداری پرداختند و اثرات آن را بر رفتار مصرف کنندگان و نحوه زندگی آیندۀ آنها مورد بررسی قرار دادند.
از مباحث کانونی دیگر کنفرانس، انتقال به انرژی های غیر فسیلی به ویژه در اقتصادهای برتر جهان بود. اروپا و آمریکا در این هدف پیشرو هستند و طیفی از مشوق های مالیاتی و بانکی برای تحقق این امر به صورت قانونی اختصاص داده اند. در سال ۲۰۲۱، معادل ۱.۸ تریلیون دلار کالاهای تولید شده از انرژیهای غیر فسیلی حاکی از تحرک جدی در این مسیر است. بزرگترین چالش در هدف «کربن صفر» Net Zero در صنعت حمل و نقل و به ویژه در کشتیرانی است. چینیها و اروپاییها با سرمایه گذاری بر سوخت هیدروژنی، قدمهای جدی در این مسیر برداشتهاند.
○سرمایه گذاری در انرژی خورشیدی و کاهش شگفت انگیز هزینههای تولید انرژی خورشیدی از جمله تحولات جدی صنعت و انرژی در دهه آینده است. حتی عربستان و دیگر کشورهای عربی عضو اوپک در این راستا برنامه های گسترده ای را آغاز کردهاند. رقابت شدیدی نیز در میان شرکتهای متوسط و بزرگ برای سوق دادن کار و تولید به سوی انرژی های غیر فسیلی در جریان است.
■حفاظت از محیط زیست از جمله اقدامات استراتژیک کشورهای ثروتمند و صاحب توان مالی برای حفظ موقعیت و موجودیت خود از یک طرف و زندگی معقول برای شهروندان خود از طرف دیگر است. در هر دقیقه به اندازه ۲۷ زمین فوتبال، در جهان جنگل زدایی می شود. آمریکا، چین، اروپا، ژاپن، استرالیا و کره جنوبی از یک طرف و اندونزی، مالزی، برزیل و آفریقای جنوبی از طرف دیگر، طرحهای جامعی برای حفاظت از محیط زیست، نگهداری از خاک و تداوم حفظ طبیعت (Sustainability of Nature) در دست اجرا دارند.
□گستردگی هوش مصنوعی به ویژه در آموزش و بهداشت نیز بحث میزگردهای متعددی را به خود اختصاص داد. از جمله تکنولوژی های جدید، حس گرهای پوشیدنی (Wearable Sensors) هستند که به صورت عینک، دستبند و پابند بوده و عموم شاخص های بدن انسان را به طور مرتب میسنجند. این پیشرفت هوش مصنوعی باعث می شود که هر فردی در هر لحظه از وضعیت بهداشت خود باخبر بوده و به تناسب آن تغذیه و سلامت جسم و روان خود را مدیریت کند. همچنین تحقیقات وسیعی برای بهره برداری از هوش مصنوعی برای تشخیص سرطان در جریان است.
در سال ۲۰۵۰ حدود ۶۰ درصد جمعیت جهان در آسیا زندگی خواهند کرد که بالای ۶۵ سال خواهند داشت. این تحول، موضوع بهداشت و سلامت را به یکی از جدیترین چالش های حکمرانی تبدیل خواهد کرد. هوش مصنوعی همین طور در آموزش رونق فراوانی داشته و پیش بینی می شود تا سال ۲۰۳۰ سالانه حدود ۱۳.۶ درصد رشد کند و ماهیت آموزش، انتقال Data و یادگیری را به طور بنیادین متحول نماید.
○از دیگر مباحث قابل تأمل در میزگردها، روش تصمیم سازی در عصر جدید است. با انبوه اطلاعات چگونه باید برخورد کرد؟ چگونه باید اطلاعات مهم از غیر مهم را تفکیک کرد؟ چگونه باید اطلاعات مربوط به افق یابی و طراحی استراتژی را در نظر گرفت؟ دنیای جدید اطلاعات، هوش مصنوعی و اتصال (Connectivity) چه نوع مغز و ذهنی را می طلبد؟
■در عرصه ژئوپلیتیک بحث شد که معنای بازدارندگی دچار تحول مفهومی اساسی شده است. شش کشور جایگاه مهمی در میان قدرت های میانی پیدا کردهاند: برزیل، عربستان، هند، آفریقای جنوبی، ترکیه و اندونزی. هر شش کشور هم با شرق کار می کنند و هم با غرب. همۀ آنها با روسیه هم روابط حسنه ای را حفظ کردهاند و مبنای این سیاست خارجی، حداکثرِ بهره برداری از امکانات همه قدرت های بزرگ است ضمن اینکه به این شش کشور توان بازی گری، چانه زنی و فضاسازی می دهد (Hedging).
□قدرت های بزرگ از حمله روسیه به اوکراین آموختند که کار نظامی مستقیم بسیار پر هزینه است و اقتصاد کشورها را زیر و رو می کند و مانند روسیه از هرگونه بهرهوری و سرمایه گذاری محروم میکند. از این رو، نه تنها قدرت های بزرگ، بلکه قدرت های میانی در پی «مزیت های غیر متقارن» (Asymmetric Advantages) هستند که شامل فعالیت های سایبری، جنگ اطلاعات، کور کردن شبکه های اطلاعاتی طرف مقابل، تضعیف و تخریب نامحسوس ساختار عمرانی دشمن، کمپین های اطلاعات غلط برای اختلال در ساختار تصمیم سازی طرف مقابل و به هم ریختن هرم کنترل و مدیریت در امنیت ملی کشورها میشود.
نمونۀ بارز این نوع عملیات، عملکرد غرب در رابطه با اوکراین و جنگ نامحسوس و متقابل آمریکا و چین نسبت به موضوع تایوان است. یکی از پرسش های کلیدی در راهروهای این اجلاس، این بود که آیا آمریکا و چین وارد جنگ تمام عیار بر سر تایوان خواهند شد که پاسخ قاطعِ اکثریتِ تحلیل گران به واسطۀ پی آمدهای بسیار ناگوار برای اقتصاد این دو کشور، منفی بود. تقابل آمریکا و شوروی در دورۀ جنگ سرد، تقابل دو سیستم بود. اما تقابل چین و آمریکا در داخل یک سیستم سرمایه داری جهانی است و کلید موضوع این است: کدام یک می تواند به پس انداز و درآمد بیشتر، نرخ رشد بالاتر و فن آوری های پیشرفته تری نسبت به دیگری دست یابد؟
○به موازات انبوه دانش و اطلاعات در این کنفرانس، یک پرسش در ذهن مشاهده گر پدید می آید: کدام کشورها می توانند در چنین فضای فن آوری، هوش مصنوعی، تولید و رقابت حضور داشته باشند؟ آنهایی که توان تولید ثروت دارند. با پایان ایدئولوژی در جهان و فرصت رشد برای همۀ کشورها در نظام بین المللی متکثر، جوامع به طرف دو قطبی شدن فقیر و ثروتمند حرکت می کنند.
■اجلاس داوس به وضوح نشان می دهد جهان، جهانِ توانایی و ارتباط است. در این اجلاس کسی بر دیگری فخر نمیفروخت. همه با توان فکری یکدیگر ارتباط برقرار میکردند. دانش در محیطی که همه توان فکری و خلاقیتی دارند، تبختر و توهم و تخیل و خود بزرگ بینی را به صفر میرساند. اگر کشوری به توانمندی بخش خصوصی و دانشمندان و نوآوران خود اتکا نکند، از قافله جهانی باز خواهد ماند. فقط در یک ماه May ۲۰۲۳ م در امارات، ۴۴۵ میلیون دلار Startup شکل گرفت.
□عربستان تا سال ۲۰۳۰ معادل ۲ تریلیون دلار در صندوق ملی خود، دارایی خواهد داشت. چهار کشور عربی حوزۀ خلیج فارس در چهار سال گذشته، ۳ تریلیون دلار ذخایر صندوق ملی جمع کردهاند. امارات ۷ درصد یک شرکت تولیدکننده خودرو در چین را خریداری کرده است (Nio). عربستان ۸.۷ درصد نرخ رشد اقتصادی دارد که رتبه اول جهان است. ایرباس با یک شرکت عربستانی ۶.۷ میلیارد دلار قرارداد بسته تا هلیکوپترهای نظامی و غیر نظامی تولید کند. قطر ۱۰ میلیارد دلار در عراق سرمایه گذاری خواهد کرد. تجارت چین با عربستان که به ۸۷ میلیارد دلار رسیده بیش از تجمیع تجارت آمریکا و اروپا با این کشور است.
عربستان یک شرکت جدید هواپیمایی برای گسترش توریسم تأسیس کرده است (Riyadh Air) که صدها هواپیمای نو از بوئینگ و ایرباس خریداری خواهد کرد. کشورهای عربی خلیج فارس در سال ۲۰۲۲ معادل ۱۰۰ میلیارد دلار اقتصاد دیجیتال داشتند. ۳۲ درصد تولید در چین برای صادرات است. تکنولوژی و تولید ثروت حرف اول را در جهان فعلی می زنند. بی دلیل نیست که در یک سنجش افکار، ۶۴ درصد، آمریکا را مهمترین بازیگر جهانی، ۱۷درصد اروپا، ۱۳درصد چین و ۶ درصد روسیه را تشخیص دادهاند.
○در این کنفرانس داوس، اکثریت قاطع سخنرانان از چین، آمریکا، انگلستان و سنگاپور بودند؛ از کشورهایی که نهاد دولت برای کسانی که فکر میکنند، تحقیق میکنند، دانش و کالا تولید میکنند و بنابراین توان رقابت دارند جا باز میکند. شراکت میان دولت، بخش خصوصی و افراد توانمند محقق و دانشمند، کلید افزایش، بهرهوری، کارآمدی، تولید درآمد و برتری در میان ملل است.
همزیستی نیوز - فنلاند روز سه شنبه گذشته با تحویل اسناد عضویت در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی به آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا که کشورش به نوعی امین و خزانهدار این پیمان محسوب میشود رسما سی و یکمین عضو ناتو شد.
آقای بلینکن پس از دریافت اسناد یاد شده در نشست وزرای امور خارجه کشورهای عضو پیمان آتلانتیک شمالی در مقر این سازمان در بروکسل گفت: «ما فنلاند را سی و یکمین عضو اتحاد با دریافت این اسناد اعلام می کنیم.»
وزیر امور خارجه آمریکا پیشتر در سخنانی با اشاره به روند «تسریع شده» پیوستن فنلاند به پیمان آتلانتیک شمالی به دلیل تهاجم نظامی روسیه به اوکراین، عضویت این کشور را روزی تاریخی برای ناتو خوانده بود.
آنتونی بلینکن در این خصوص تصریح کرد: «من وسوسه شدهام که بگویم شاید این تنها چیزی است که میتوانیم برایش از پوتین تشکر کنیم، زیرا او با حمله به اوکراین تحقق واقعهای را که میگفت میخواهد از آن جلوگیری کند، تسریع بخشید.»
وزیر امور خارجه آمریکا در ادامه از ترکیه و مجارستان خواست که در اسرع وقت موافقت با پیوستن سوئد به ناتو را نیز در پارلمانهای خود به تصویب برسانند.
رئیس جمهوری فنلاند: «عصر جدیدی» آغاز شده است
رئیسجمهور فنلاند پس از دههها بیطرفی کشورش به اجبار مسکو و سپس در پیش گرفتن رویه عدم تعهد، روز سهشنبه به دنبال عضویت در ناتو از «عصر جدیدی» خبر داد.
فنلاند، کشوری هممرز با روسیه، ماه مه سال گذشته میلادی در پی تهاجم نظامی روسیه به اوکراین درخواست عضویت در ناتو را مطرح کرده بود.
سائولی نینیسته، رئیس کشور فنلاند پیش از برافراشته شدن پرچم کشورش در مقابل ساختمان مقر ناتو در بروکسل گفت: «دوران عدم تعهد نظامی در تاریخ ما به پایان رسیده و دوران جدیدی در حال آغاز است.»
کرملین وعده «اقدامات متقابل» داد
کرملین روز سه شنبه در پی پیوستن فنلاند به ناتو، گسترش ائتلاف نظامی غرب را «حمله امنیتی به روسیه» خواند و وعده داد که در واکنش به این موضوع «اقدامات متقابلی» انجام خواهد داد.
دمیتری پسکوف، سخنگوی ریاست جمهوری روسیه در این خصوص به خبرنگاران گفت و پیوستن فنلاند به ناتو تنشهای موجود را تشدید میکند.
این دیپلمات بلند پایه روس همچنین یادآور شد که «اقدامات متقابل» مسکو به ویژه به استقرار یا عدم استقرار تسلیحات ناتو و نوع آن در خاک فنلاند بستگی دارد.
وی سپس با تاکید بر این نکته که «گسترش ناتو حمله به امنیت و منافع ملی روسیه است» تصریح کرد: «مسکو از نزدیک مراقب هرگونه استقرار نظامی ناتو در فنلاند خواهد بود.»
سرگئی شویگو، وزیر دفاع روسیه در واکنش به پیوستن فنلاند به ناتو گفت که این اقدام چشمانداز تشدید درگیری در اوکراین را افزایش میدهد.
وزیر دفاع روسیه اما در عین حال تاکید کرد که این موضوع بر نتیجه آنچه روسیه «عملیات نظامی ویژه» خود در اوکراین میخواند، تأثیری نخواهد داشت.
مسکو پیشتر از تهدیدهای برنامهریزی شده غرب به عنوان یکی از دلایلی که باعث شد نیروهای مسلح روسیه در فوریه ۲۰۲۲ وارد خاک اوکراین شوند یاد کرده بود.
را تهدیدهای ناشی از ، مقابله با تهدیدی بود که به گفته او برنامه های غرب برای استفاده از اوکراین به عنوان سکویی برای تهدید روسیه بود.
بایدن: به استقبال از فنلاند در ناتو «مفتخرم»
جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا روز سهشنبه گفت که به استقبال از فنلاند در ناتو به عنوان سی و یکمین عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی «مفتخر» است.
آقای بایدن در این خصوص تصریح کرد: «زمانی که (ولادیمیر) پوتین جنگ تجاوزکارانه خود را علیه مردم اوکراین آغاز کرد، فکر کرد که می تواند اروپا و ناتو را تجزیه کند. او اشتباه می کرد. امروز ما متحدتر از همیشه هستیم.»
رئیس جمهوری ایالات متحده امریکا که کشورش خزانهدار و امین پیمان آتلانتیک شمالی است، همچنین تاکید کرد که مشتاقانه منتظر استقبال از سوئد در ناتو است.
«تبریک صمیمانه» زلنسکی به فنلاند
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین روز سهشنبه «تبریک صمیمانه» خود را به فنلاند برای پیوستن به ناتو اعلام کرد و از این اقدام به عنوان «تنها تضمین مؤثر امنیت در منطقه» در برابر «تجاوز روسیه» یاد کرد.
آقای زلنسکی که کشورش نسبت به ادغام در پیمان آتلانتیک شمالی تمایل نشان داده است بدین ترتیب در پیامی تلگرامی به فنلاند و رئیس جمهوری این کشور برای پیوستن به ناتو تبریک گفت و از چنین اقدامی استقبال کرد.
اطمینان آلمان به سوئد برای حمایت در جهت پیوستن به ناتو
اولاف شولتس، صدراعظم آلمان روز سهشنبه ضمن تبریک پیوستن فنلاند به پیمان آتلانتیک شمالی، به سوئد در خصوص «حمایت» برلین از عضویت این کشور در ناتو اطمینان داد.
پیوستن سوئد به ناتو در حال حاضر در گرو تایید پارلمانهای دو کشور ترکیه و مجارستان است که تاکنون نسبت به دادن چراغ سبز به این روند ابراز تردید کردهاند.
صدراعظم آلمان در توئیتی نوشت: «فنلاند از این پس یکی از اعضای ناتو است - این یک خبر خوب و یک دستاورد برای امنیت فراآتلانتیک است (...) الحاق سوئد که هنوز صورت نگرفته، همه حمایت ما را به همراه دارد!»
لندن از همه اعضای ناتو میخواهد تا با عضویت سوئد موافقت کنند
ریشی سوناک، نخست وزیر بریتانیا روز سه شنبه از عضویت «تاریخی» فنلاند در ناتو استقبال کرد و از «همه اعضای» سازمان پیمان آتلانتیک شمالی خواست تا سوئد را که در حال حاضر عضویتش توسط ترکیه و مجارستان مسدود شده، در روند الحاق حمایت کنند.
نخست وزیر بریتانیا با انتشار بیانیهای به مناسبت پیوستن فنلاند به ناتو تاکید کرد: «این یک روز تاریخی برای فنلاند و ناتو است (...). همه اعضای ناتو اکنون باید تصمیمات لازم را برای پذیرش سوئد اتخاذ کنند تا بتوانیم اتحادی یکپارچه برای دفاع از آزادی در اروپا و سراسر جهان تشکیل دهیم.»
فنلاند پس از آنکه ترکیه و مجارستان، دو عضو مردد پیمان آتلانتیک شمالی در نهایت به عضویت این کشور رای دادند رسما به عنوان عضو سی و یکم به ناتو پیوست.
روسیه و فنلاند ۱۳۰۰ کیلومتر مرز مشترک دارند؛ مسکو قبلاً اعلام کرده بود که لشکرهای نظامی مستقر در غرب و شمال غرب خود را در صورت پیوستن فنلاند به ناتو تقویت خواهد کرد.
درست سه سال پیش در همین ایام به تهران آمده بود با این هدف که تنش فزاینده بین ایران و آمریکا را کاهش بدهد و راه را برای صلح پایدار در خلیج فارس مهیا سازد. «شینزو آبه» که در آن زمان نخست وزیر ژاپن بود از معدود سیاستمداران تاثیرگذار دنیا محسوب می شد که رابطه اش هنوز با ترامپ شکرآب نشده بود.
او به نمایندگی از ملتی به ایران آمده بود که معتقدند قبل از شک کردن به دشمن احتمالی، نه یکبار، نه دوبار بلکه هفت بار باید درباره آن دشمن احتمالی تحقیق کنند و وقتی هم از این هفت خان عبور کردند تازه به مرحله شک می رسند و معلوم نیست کی به یقین می رسند! یعنی ژاپنی ها به رغم اینکه طعم تلخ جنگ و پیامدهای دهشتناک درگیری با کشورهای دیگر را با تمام وجودشان چشیده بودند، از مقوله دشمن گذشته اند و دنبال دوستی ها هستند.
نیازی نیست درباره فرهنگ و تمدن استثنایی و پیشرفت های فوق العاده کشور ژاپن سخنی بگوییم چرا که کمتر کسی در دنیا یافت می شود که آوازه نیکی ها و موفقیت های این ملت را نشنیده باشد.
بدیهی است مردمانی که به جای شعار، شعور، به جای کینه، مهر، به جای دشمنی، دوستی و به جای جنگ، صلح را در کشورشان نهادینه کردند، باید هم رهبران شان شینزو آبه ها باشند که صلح را نه فقط برای کشورشان که برای جهان می خواهند.
«شینزو آبه» که همین دو سال قبل به علت بیماری، داوطلبانه از قدرت کناره گیری کرده بود روز جمعه در هنگام سخنرانی در یک کارزار انتخاباتی توسط یک هم وطنش بوسیله سلاح دست سازکشته شد. گرچه هنوز انگیزه واقعی این سوء قصد مشخص نشده است اما مشخص است که طرفداران صلح نه فقط در جوامعی که حاکمانش از صبح تا شب بر طبل جنگ می کوبند، بلکه در جوامعی که حاکمانش صلح را در فراسوی مرزهای خود جستجو می کنند نیز تامین جانی ندارند.
چه دردمند است اتفاقاتی از این دست برای ملت ها که ذاتا طالب صلحند و بیزار از جنگ و چه دردمندتر اینکه همین ملت ها در حفظ مظاهر و منادیان واقعی صلح ناتوانند.
تیری که از سلاح دست ساز قاتل ژاپنی شینزو آبه خارج شد، نه فقط به قلب این کبوتر صلح، بلکه به قلب یک ملت صلح طلب اصابت کرد، ملتی که هرگز از پرورش این نوع کبوتران در دامان خود دست نکشیده است.
همزیستی نیوز - آیا دوست دارید شغل فعلی خود را در یک کشور دیگر دنبال کنید؟ شما تنها کسی نیستید که چنین رویایی در سر دارد. همهگیری کووید-۱۹ بسیاری از افراد را وادار کرده تا در رابطه با کار خود تجدید نظر کنند از جمله اینکه محلی را که کار میکنند، تغییر دهند.
با خروج از قرنطینه و کاهش محدودیتهای سختگیرانه مرتبط با همهگیری کووید-۱۹، بسیاری از کارمندان و کارگران در اروپا و ایالات متحده همچنان به ترک مشاغل خود فکر میکنند و تصمیم دارند شغل خود را تغییر دهند و یا در کشور دیگری شغل فعلی خود را ادامه دهند.
در آخرین نظرسنجی که موسسه PWC انجام داده از هر ۵ نفری که در این نظرسنجی شرکت کرده یک نفر تصمیم دارد در یک سال آینده کارفرمای خود را تغییر دهد. برای این منظور بهتر است تخمینی از وضعیت حقوق شغل خود در کشورهای دیگر داشته باشید تا بر آن اساس بتوانید مقصد آینده را بهتر انتخاب کنید.
آماری که توسط شرکت بیمه ویلیام راسل منتشر شده نشان میدهد چگونه میانگین حقوق برای مشاغل مختلف در بین ۳۸ کشور عضو سازمان همکاری اقتصادی و توسعه (OECD) متفاوت است. این شرکت با یافتن میانگین حقوق در هر کشور برای ۳۶ شغل مختلف به صورت ساعتی و تبدیل آن به ماهانه و سالانه به آمار نسبتا جامعی رسیده که میتواند چراغ راهنمای بسیار خوبی برای افرادی باشد که میخواهند بدانند در شغل خود میزان حقوق و دستمزد در کشورهای دیگر چه وضعیتی دارد.
حالا میتوانیم بخشی از این آمار را با هم مرور کنیم.
حقوق یک توسعهدهنده وب چگونه است؟
بر اساس آمار به دست آمده یک توسعهدهنده وب که میخواهد در اروپا مستقر شود در کشورهای مختلف میزان درآمد متفاوتی را دریافت خواهد کرد. در نتیجه حقوق سالانه این فرد در سوئیس ۸۸ هزار و ۴۹۶ دلار خواهد بود. در دانمارک این عدد کمتر و حدود ۷۰ هزار و ۷۶۳ دلار است. اما این عدد در کشورهای فرانسه، هلند، یونان و پرتغال از این هم پایینتر است و به ترتیب ۴۳ هزار و ۷۵۷ دلار، ۴۰ هزار و ۵۳۱ دلار، ۱۳ هزار و ۴۹۲ دلار و بالاخره ۱۵ هزار و ۵۵۷ دلار است.
این آمار همچنین میزان حقوق برای طیف گستردهای از مشاغل از جمله پرستاران، پزشکان، طراحان گرافیک و همچنین حسابدارها هم فهرست شده است. نکته واضح در این میان متفاوت بودن هزینههای زندگی در کشورهای مختلف است که میتواند بر میزان درآمد هم تاثیر بگذارد.
همانطور که در میزان حقوق دریافتی یک توسعهدهنده وب مشاهده شد دانمارک و سوئیس بیش از دیگر کشورها به فرد حقوق پرداخت میکنند اما در عین حال باید توجه داشت که هر دو کشور بر اساس شاخص هزینه زندگی OECD جزو ده کشور برتر برای زندگی به شمار میروند.
همچنین این آمار و ارقام فهرستی هم از گرانترین و ارزانترین کشورها را هم محاسبه کرده است. بر این اساس سوئيس، ایسلند، نروژ، اسرائيل و استرالیا ۵ کشور با بالاترین هزینه زندگی هستند. در همین حال ترکیه، کلمبیا، مکزیک، لهستان و مجارستان به عنوان مقرون به صرفهترین کشورها در این فهرست لیست شدهاند.
بر اساس این آمار یک طراح UX در ایالات متحده بیش از سایر کشورها دستمزد خواهد داشت و میتواند سالانه حدود ۱۰۵ هزار دلار درآمد داشته باشد. پس از آن سوئیس با حدود ۸۸ هزار و ۵۰۰ دلار در رده دوم قرار میگیرد. در حالیکه کمترین سطح حقوق برای این شغل مربوط به ترکیه و کلمبیا با به ترتیب حدود سالانه ۶ هزار و ۲۰۰ و ۱۲ هزار و ۳۰۰ دلار است.
در ادامه بیشترین و کمترین میزان حقوق در این شغل را در کشورهای مختلف اروپایی مشاهده میکنید:
۱- سوئيس ۸۸ هزار و ۴۹۶ دلار
۲- بریتانیا ۶۴ هزار و ۴۷۸ دلار
۳- آلمان ۵۸ هزار و ۷۸۲ دلار
۴- ایرلند ۵۲ هزار و ۷۶ دلار
۵- لوکزامبورگ ۵۱ هزار و ۶۴۸ دلار
پایینترین میزان حقوق:
لهستان ۲۰ هزار و ۶۱۳ دلار
مجارستان ۱۸ هزار و ۴۰۴ دلار
پرتغال ۱۷ هزار و ۷۶۹ دلار
یونان ۱۶ هزار و ۷۳۱ دلار
اسلواکی ۱۶ هزار و ۴۶۱ دلار
پزشک
پزشکان در ایالات متحده آمریکا به صورت میانگین سالانه ۱۵۱ هزار دلار درآمد دارند. پس از آمریکا کشورهای کانادا با ۱۱۲ هزار و ۲۹۰ دلار و همچنین نروژ با ۱۱۰ هزار و ۶۶۸ دلار بالاترین میزان درآمد را در میان کشورهای عضو OECD دریافت میکنند. این در حالیست که پزشکان در ترکیه با حدود سالانه ۸ هزار دلار، مکزیک با حدود ۱۰ هزار دلار و جمهوری چک با حدود ۱۵ هزار دلار کمترین حقوق دریافت شده را در میان این کشورها به خود اختصاص دادهاند.
در ادامه نگاهی به بیشترین و کمترین میزان درآمد یک پزشک در کشورهای اروپایی داشته باشیم. گفتنی است این اعداد به دلار آمریکا در نظر گرفته شده است.
۵ کشور برتر اروپایی
نروژ - ۱۱۰ هزار و ۶۶۸
سوئيس ۱۰۱ هزار و ۴۴۷
ایتالیا ۹۳ هزار و ۱۵۲
هلند ۷۰ هزار و ۴۸۴
ایرلند ۶۹ هزار و ۸۴۲
پایینترینها:
یونان ۳۵ هزار و ۳۴۷
اسپانیا ۳۵ هزار و ۵۳
اسلواکی ۲۳ هزار و ۱۲۶
پرتغال ۲۱ هزار و ۶۱۵
جمههوری چک ۱۴ هزار و ۸۵۳
طراح گرافیک
بالاترین میزان دستمزد برای طراحان گرافیک در دنیا متعلق به سوئيس با سالانه ۸۲ هزار و ۲۵۸ دلار، لیتوانی با ۵۸ هزار و ۴۶۷، نروژ با ۵۷ هزار و ۹۹۰ است. این در حالیست که پایینترین میزان متعلق به ترکیه با ۴ هزار و ۴۴۱، کلمبیا با ۶ هزار و ۱۵۵ و مکزیک با ۶ هزار و ۸۲۹ دلار آمریکا است. اعداد به دلار آمریکا در نظر گرفته شده است.
۵ کشور برتر اروپایی
سوئیس - ۸۵ هزار و ۲۵۸
لیتوانی - ۵۸ هزار و ۴۶۷
نروژ - ۵۹ هزار و ۹۹۰
دانمارک - ۵۶ هزار و ۲۴۸
ایتالیا - ۴۸ هزار و ۵۲۵
پایینترینها:
اسلوونی - ۱۵ هزار و ۷۵۹
پرتغال - ۱۲ هزار و ۴۹
لهستان - ۱۱ هزار و ۷۷۹
یونان - ۱۱ هزار و ۷۲۵
مجارستان - ۱۱ هزار و ۳۱۴
حسابدار
برای حسابداران بالاترین میانگین حقوق در سوئیس با حدود ۱۱۹ هزار دلار، ایسلند با حدود ۸۳ هزار و اتریش با حدود ۷۲ هزار دلار به ثبت رسیده است. در حالیکه پایینترینها در ترکیه با حدود ۸ هزار، مکزیک حدود ۱۲ هزار و ۵۰۰ و یونان با حدود ۱۴ هزار دلار آمریکا بوده است.
در ادامه نگاهی به بهترین و بدترین کشورها از نظر پرداخت حقوق در رشته حسابداری میاندازیم. اعداد به دلار آمریکا در نظر گرفته شده است.
۵ کشور برتر اروپایی:
سوئیس - ۱۱۸ هزار و ۷۱۴
ایسلند - ۸۳ هزار و ۲۱۹
اتریش - ۷۲ هزار و ۶۰
هلند - ۶۹ هزار و ۵۷۰
دانمارک - ۶۸ هزار و ۹۴۹
پایینترین کشورهای اروپایی:
اسلواکی - ۱۹ هزار و ۳۸
پرتغال - ۱۸ هزار و ۷۰۰
مجارستان - ۱۸ هزار و ۷۳
لهستان - ۱۷ هزار و ۶۶۸
یونان - ۱۴ هزار و ۱۲۶
اگر شغل شما در میان این فهرست نبود، نگران نباشید، شما میتوانید با مراجعه به این لینک شغل خود را پیدا کنید و میزان درآمد تخمینی در کشورهای مختلف عضو OECD را محاسبه و با یکدیگر مقایسه کنید.
همزیستی نیوز - دبیرکل سازمان ملل در بیانیهای برای صدمین روز جنگ در اوکراین گفت: این درگیری تاکنون جان هزاران تن را گرفته است، باعث ویرانی بیشمار شده، میلیونها نفر را آواره کرده، منجر به نقض غیر قابل قبول حقوق بشر و شعلهور کردن یک بحران سه بعدی جهانی - غذا، انرژی و مالی - شده است که آسیبپذیرترین مردم، کشورها و اقتصادها را تحت فشار قرار میدهد.
همزیستی نیوز - روسیه امیدوار است با کاهش تورم و افزایش ارزش روبل، توانسته از بحران مالی جلوگیری کند. این در حالی است که کارشناسان معتقدند که آینده اقتصادی روسیه بهدلیل تهدید تحریم های اقتصادی در ابهام است. سیانبیسی در گزارشی تحلیلی به بررسی سیاستهای پولی روسیه و آینده اقتصادی این کشور پرداخته است.
جنگ اوکراین و کلهای پولی روسیه
روسیه براین باور است که با دستکاری متغیرهای پولی، توانسته کشور را از بحران مالی نجات دهد؛ اما استراتژیستها معتقدند آمار و ارقام واقعیت روسیه را نشان نمیدهند. اگرچه آمارها نشان میدهد که تورم در این کشور بالاست، اما نشانه هایی از کاهش قیمت کالاها دیده میشود. در همین بین، شاخص فعالیتهای اقتصادی در روسیه بهبود پیدا کرده و با وجود تحریمهای غرب، روسیه توانسته است از نکول بدهی خارجی خود جلوگیری کند. تورم روسیه در آوریل ۸/ ۱۷درصد ثبت شده که بالاترین مقدار خود در دو دهه گذشته بوده است. بانک مرکزی روسیه بعد از حمله به روسیه به اوکراین نرخ بهره را از ۵/ ۹درصد به ۲۰درصد افزایش داد تا بتواند روبل را نجات دهد. با بهبود چشمانداز تورم و نرخ ارز، بانک مرکزی روسیه نرخ بهره را به ۱۴درصد کاهش داد تا بتواند بازار را کنترل کند. آمارها نشان می دهد که نرخ تورم پیک خود را گذرانده و احتمالا تا پایان سال به کمتر از ۲۰درصد برسد.
رفت وبرگشت روبل
بعد از اعلام تحریمهای سنگین اروپا ضد روسیه پس از حمله آن به اوکراین، نسبت دلار به روبل از حدود ۶۲ به ۱۵۰ رسید. اما اقدامات بانک مرکزی روسیه از بحرانیتر شدن اوضاع جلوگیری کرد. یکی از این اقدامات شامل دستور دادن به شرکتها برای تبدیل ۸۰درصد درآمد ارزی خود به روبل بود. علاوه براین، کرملین اتباع روسیه را از انتقال پول به خارج از کشور منع کرد و اکنون انتقال پول برای افراد تا پایان سال۲۰۲۲ به ۱۰هزار دلار در ماه محدود شده است. کلمنس گراف، اقتصاددان گلدمن، در یادداشتی در اوایل ماه می نوشت: «اقتصاد روسیه از شوک اولیه در اواخر فوریه و اوایل مارس بیرون آمده است. نگرانیها درباره ثبات مالی در حال محو شدن است و روبل به سطوح اولیه سال ۲۰۲۰ بازگشته است.» با این حال، برای بسیاری از تحلیلگران، اقدامات مسکو برای دفاع از پول خود معادل دستکاری است؛ زیرا تقاضایی ایجاد شده است که در غیر این صورت وجود نداشت و کنترل سرمایه عملا روبل را به یک ارز «مدیریتشده» تبدیل کرده است.
راهکارهای روسیه برای جلوگیری از افت روبل
چارلز- هنری مونچائو، مدیر ارشد سرمایهگذاری در بانک سیز (Syz bank) مستقر در سوئیس معتقد است در حالی که بانک مرکزی روسیه طیف وسیعی از ابزارها را برای ارزشمند جلوه دادن روبل به کار گرفته است، افراد بسیار کمی در خارج از روسیه «می خواهند روبل بخرند، مگر اینکه کاملا مجبور باشند» و معاملهگران «دیگر روبل را بهعنوان ارز تجارت آزاد نمیبینند». او افزود: «اگر روسیه موفق به یافتن راهحلی برای مشکل اوکراین و نتیجه لغو تحریمها و احیای روابط تجاری با غرب شود، روبل بهطور بالقوه میتواند ارزش فعلی خود را حفظ کند.» از سوی دیگر، اگر اقدامات بدون منطق اقتصادی لغو شود، روبل ممکن است سقوط کند و منجر به افزایش تورم داخلی و رکود اقتصادی عمیق در روسیه شود. علاوه براین، روسیه اقدام دیگری را نیز برای تقویت پول خود انجام داده است. بانک مرکزی روسیه، پس از دو سال غیبت، خرید طلا در بازار فلزات داخلی را از سر گرفت؛ به این امید که در صورت شوک بیشتر به نقدینگی ارز، ارزش خود را برای محافظت از ثروت روسیه در برابر تورم حفظ کند.
ازآنجاکه طلا با دلار آمریکا معامله میشود، مونچاو خاطرنشان کرد که این امر به بانک مرکزی روسیه این امکان را میدهد که روبل را به طلا مرتبط کند و کف قیمت روبل را بر حسب دلار تعیین کند. بنابراین افزایش بیشتر روبل می تواند قیمت طلا را افزایش دهد. روسیه از زمان الحاق کریمه در سال۲۰۱۴ این فلز گرانبها را انباشته کرده و اکنون پنجمین ذخایر بزرگ جهان است. بنابراین این اقدام حمایت بیشتری از اقتصاد روسیه در برابر محدودیتهای نقدینگی ناشی از تحریمهای بیشتر و بدتر شدن ذخایر ارز خارجی این کشور برای ارائه بدهیهای دلاری ارائه میکند. شاخص اقتصادی مدیران روسیه نیز در این مدت بهبود پیدا کرده است. به گفته گلدمن ساکس، این بهبود بیشتر به این دلیل است که کالاهای صادراتی در زمان کوتاهتری تولید و صادر میشود. گلدمنز گراف به این نکته اشاره می کند که: شرایط مالی روسیه عمدتا بهدلیل کاهش اسپرد CDS) credit default swap) بهبود یافته است؛ زیرا روسیه اصل و بهره اوراق قرضه یورو را به دلار پرداخت میکند. روسیه توانست پیش از پایان مهلت ۳۰روزه در ۴می، به دارندگان دو اوراق قرضه دولتی روسیه پرداخت دلاری داشته باشد که سررسید آن در سالهای ۲۰۲۲ و ۲۰۴۲ به ارزش جمعی ۶۵۰میلیون دلار است. با این حال، تحلیلگران همچنان هشدار میدهند که احتمال نکول روسیه در دو سال آینده زیاد است.
روسیه و پیروزی موقت؟
بهبود جمعی در شاخصهای اقتصادی روسیه، سبب شده است که ولادیمیر پوتین ادعا کند تحریمهای اقتصادی غرب علیه روسیه که از آن به جنگ برقآسا یاد کرده، شکست خورده است. اگرچه شاخصها نشان میدهد روسیه از فروپاشی اقتصادی جلوگیری کرده است، اما به نظر میرسد چشمانداز بلندمدت اقتصادی در این کشور خوشبینانه نیست؛ زیرا اثرات منفی تحریمهای اقتصادی بیشتر همچنان وجود دارد. بررسیهای بانک مرکزی روسیه از ۱۳ هزار کسبوکار نشان میدهد آنها برای واردات کالاها با مشکل مواجه هستند. این بررسی نشان داد که این موارد شامل قطعات خودرو، بستهبندی و ریزتراشهها میشود و کمبود مواد خام برخی از شرکتها را مجبور به تعلیق فعالیتهای کارخانه یا جستوجوی منابع در جاهای دیگر میکند.
در همین حال، الینا ریباکووا، معاون اقتصاددان ارشد موسسه مالی بینالمللی، هفته گذشته به رسانههای خبری گفت که شاخصهای اقتصادی «سطحی» برای آنهایی که در صحنه فعالیتهای اقتصادی هستند؛ جایی که امنیت شغلی برای بسیاری از روسها مبهم است، اهمیت چندانی ندارد. او این هفته در مصاحبه جداگانه ای به گریدنیوز گفت: «در این سال، ما شاهد تاثیر آن بر اقتصاد روسیه خواهیم بود؛ زیرا شرکتها با کمبود قطعات یا تجهیزات روبهرو میشوند و باید شروع به اخراج یا مرخصی بدون حقوق کنند.»
همزیستی نیوز - راس الخیمه یک منطقه آزاد تجاری است که به عنوان یک مقصد جذاب برای شرکتهایی که به دنبال دسترسی به بازارهای خاورمیانه، آفریقای شمالی و اروپا هستند، تاسیس شده است.
امارات متحده عربی از جمله کشورهاییست که توجه ویژهای به مناطق آزاد و ویژه اقتصادی داشته و از وجود این مناطق و امکانات آن برای توسعه اقتصادی به خوبی استفاده کرده است. مناطق آزاد دبی و جبل علی از جمله مشهورترین و به نوعی موفقترین مناطق آزاد تجاری این کشور هستند که به خوبی نشانگر موفقیت کشور امارات در این زمینه هستند.
سالهای سال منطقه آزاد جبل علی به عنوان موفقترین منطقه نقش مهمی در اقتصاد این کشور ایفا میکرد و فرصتهای زیادی برای سرمایه گذاران خارجی به همراه داشت و تجربیات آن برای مناطق آزاد دیگر کشورها به خصوص کشورهای در حال توسعه خاورمیانه راهگشا بود.
جبل علی اولین منطقهای بود در جهان که توانست در سال ۱۹۹۶ گواهی ایزو دریافت کند و سرعت زیادی در جذب شرکتهای خارجی از سال ۱۹۸۵ تا سال ۲۰۰۷ داشت.
پس از جبل علی و دبی، حال امروز با نام های دیگری از مناطق آزاد امارات رو به رو میشویم یکی از انها مرکز چند منظوره مبادله کالای دبی است که عنوان برترین منطقه آزاد جهان در سال ۲۰۲۰ را به خود اختصاص داده و دیگری منطقه راس الخیمه است که مجله فایننشال تایمز به عنوان بهترین منطقه آزاد خاورمیانه در سال ۲۰۲۰ و در رتبه هشتم جهانی از آن یاد میکند.
منطقه راس الخیمه امارات یکی از قدیمیترین شهرهای کوچک در کنار خلیج فارس است که در سال ۱۹۷۲ تصمیم به متحد شدن و تشکیل کشوری به نام امارات متحده عربی گرفتند. این منطقه در سال ۲۰۰۰ تاسیس شد و از ابتدا تلاش کرد دروازهای مقرون به صرفه برای طیف گستردهای از بازارها در سراسر اروپا، شمال آفریقا، خاورمیانه و آسیای جنوبی ارائه دهد. موقعیت جغرافیایی استراتژیک آن از موقعیت خوبی برخوردار است تا به شرکتها کمک کند تا به راحتی از جریان تجارت بین شرق و غرب استفاده کنند.
این شهر بیابانی از سویی به خلیج فارس و از سویی به کوههای حجر (Hajar) محصور میشود، اما یکی از مزیتهای آن نزدیکی به دبی، فجیره و خصب است که بر گردشگری و پیشرفت این شهر موثر بوده است.
در سالهای اخیر در این منطقه اقامتگاههای بزرگی ساخته و جزایر مصنوعی در طول ۶۰ کیلومتری ساحل آن ساخته شده است که توانسته این منطقه را به اهداف تجاری و اقتصادی خود نزدیکتر کند.
امروز راس الخیمه تبدیل به یک منطقه ویژه اقتصادی شده است که گفته میشود بیش از ۱۲۰۰۰ شرکت از کشورهای مختلف برای سرمایه گذاری در این منطقه اقدام کرده اند و این منطقه نمایندگی ۵۰ صنعت مختلف نیز هست.
منطقه تجاری راس الخیمه چهار پارک تجاری برای مقاصد مختلف دارد. یک پارک تجاری برای مشتریان دفتری، یک پارک صنعتی برای تولید سنگین، یک پارک فناوری برای تجارت و تولید سبک و یک منطقه علمی برای موسسات آموزشی.
در سالهای اخیر دلایل مختلفی موجب شد تا امارات متحده عربی به یکی از قطبهای اصلی تجارت، حمل و نقل دریایی و گردشکری در منطقه خاورمیانه تبدیل شود و متوسط رشد اقتصادی آن در سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۹ معادل ۴.۲۴ درصد بوده است. اما با شیوع کرونا رکود سنگینی گریبان گیر این کشور شد. به گفته بانک مرکزی امارات، اخلال در زنجیره تامین، محدودیت فرصتهای صادراتی و کاهش تمایل مصرف کنندگان داخلی به خرج بیشتر فشار زیادی را متوجه اقتصاد دومین اقتصاد بزرگ عربی کرده است.
به همین دلیل این کشور به مانند بسیاری از کشورهای دیگر که از شیوع کرونا لطمه دیده بودند، شروع به جایگزین کردن راههای مختلف برای جبران خسارتهای ناشی از این بیماری کرد.
این منطقه اقتصادی به دلیل در نظر گرفتن انواع بستههای تشویقی در ماههای اخیر، شامل بسته حمایتی برای کارآفرینان زن، مشوقهای جدید برای تولیدکنندگان و شرکتهای نوپا و همچنین ۵۰ میلیون درهم (۱۳.۶ میلیون دلار) صندوق کمک Covid-۱۹ برای مشاغل به دلیل لطمهای که از همه گیری کرونا در نظر گفته بود مورد توجه بیشتری قرار گرفت و در سال ۲۰۲۰ از نگاه مجله فایننشال تایمز به عنوان منطقهای موفق و ستودنی در میان مناطق آزاد خاورمیانه مطرح شد.
هر چند بسیاری از مناطق آزاد دیگر از جمله مناطق آزاد ایران هم بسته های حمایتی متنوعی برای مشاغل آسیب دیده از کرونا در نظر گرفتند اما منطقه ویژه اقتصادی راس الخیمه به خاطر این بسته بسیار مورد توجه قرار گرفته است و موجب شده یکی از دلایل موفقیت آن برای قرار گرفتن در لیست بهترین مناطق جهان باشد.
اقتصاد۲۴ پیشتر نقش مناطق آزاد در اقتصاد آلمان، چین ، ترکیه ، امارات ، هند ، سنگاپور ، اسپانیا، کره جنوبی، کاستاریکا، یونان ، ایتالیا ، عمان، نیجریه ، موریس ، مالزی ، کانادا ، بنگلادش ، سوریه، تونس و مناطق ویژه اقتصادی روسیه، ازبکستان ، بلاروس ، عربستان ، لبنان ، تانزانیا ، آرژانتین ، لیتوانی ، غنا ، گرجستان ، اندونزی ، کرواسی ، نامیبیا ، پاناما، کلمبیا، اولین منطقه آزاد تجاری جهان و همچنین شهر اینترنتی دبی را نیز بررسی کرده بود که گزارش آن را میتوانید مطالعه کنید.
همزیستی نیوز - پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیکهای جهان بامداد شنبه در ادامۀ سفر سه روزۀ خود به عراق، در نجف با آیتالله علی سیستانی، یکی از بانفوذترین مراجع تقلید شیعه در این کشور دیدار کرد.
به گزارش یورونیوز بر اساس بیانیه دفتر آقای سیستانی، وی در جریان دیدار با پاپ تاکید کرده است که مسیحیان «باید بتوانند در امنیت و آرامش» در عراق زندگی کنند و از حقوقشان «بر اساس قانون اساسی» برخوردار باشند.
در ادامه این بیانیه، آیت الله سیستانی از رهبران مذهبی جهان خواسته است تا قدرتهای بزرگ را مورد بازخواست قرار دهند و از عقل و خرد برای غلبه بر جنگها استفاده کنند. در این بیانیه آمده است که «رهبری دینی و معنوی باید نقش مهمی برای جلوگیری از وقوع تراژدیها داشته باشد».
واتیکان نیز با انتشار بیانیهای اعلام کرد که پاپ فرانسیس از آیت الله سیستانی به دلیل تلاشهایش برای دفاع از حقوق «مستضعفان» تشکر کرد.
آیتالله سیستانی از روحانیون قدرتمند عراق در عرصه سیاست داخلی محسوب میشود. پیش از این در سال ۲۰۰۵ میلادی با حمایتهای او «ائتلاف عراق متحد» توانست رای گستردۀ شهروندان این کشور را برای ورود به پارلمان عراق به دست بیاورد. صدها هزار عراقی نیز در سال ۲۰۱۴ میلادی با دستور او برای جنگ با داعش بسیج شدند و عدم پشتیبانی او از دولت عراق در جریان اعتراضات مردمی این کشور در سال ۲۰۱۹ میلادی نیز باعث شد تا عادل عبدالمهدی، نخستوزیر وقت مجبور به استعفا شود.
این دیدار در خانه آیتالله سیستانی در امتداد یک کوچه باریک در شهر نجف انجام میشود و رویترز به نقل از یک منبع در دفتر ریاست جمهوری عراق اعلام کرده که او با این شرط حاضر به دیدار با پاپ فرانسیس شده است که هیچکدام از مقامات عراقی در این دیدار حضور نداشته باشند.
گفته میشود برخی از گروههای شبهنظامی شیعه با این دیدار مخالفت کرده و این سفر را مداخلۀ غربیها در امور کشور اعلام کرده بودند.
دولت عراق برای تامین امنیت پاپ در جریان این سفر، حدود ۱۰ هزار نفر از نیروهای امنیتی خود را به کار گرفته و مقرراتی را نیز در موضوع منع آمد و رفت به اجرا گذاشته است تا علاوه بر حفظ امنیت پاپ، از شیوع ویروس کرونا نیز تا جای امکان جلوگیری شود.
رهبر کاتولیکهای جهان پیش از این نیز در راستای اجرای سیاست گفتگوی بینالادیان به کشورهای مسلمان ترکیه، اردن، مصر، بنگلادش، آذربایجان، امارات عربی متحده همچنین به سرزمینهای فلسطینی سفر کرده بود.
پاپ در شهر اور: بزرگترین کفر این است که به نام «خدا» نفرت را گسترش دهیم
پاپ فرانسیس در ادامه برنامۀ این روز، برای زیارت زادگاه ابراهیم که نیای هر سه دین اسلام، مسیحیت و یهودیت محسوب میشود به شهر تاریخی «اور» رفت؛ زیارتی که آن را میتوان مهمترین دلیل سفر پاپ به عراق دانست.
پاپ در شهر «اور» که اکنون به ویرانه تبدیل شده، در حالی که در کنار رهبران مسلمانان و اقلیتهایی همچون ایزدیها، صابئین و مسیحیان عراق نشسته بود، اعلام کرد: «من از این مکان، جایی که ایمان متولد شد، از سرزمین پدریمان ابراهیم، بر این موضوع تاکید میکنم که خداوند بخشنده است و بزرگترین کفر این است که به نام او نفرت را میان برادران و خواهرانمان گسترش دهیم.»
او افزود: «خصومت، افراط گرایی و خشونت از یک قلب مذهبی برنمیخیزد، چنین افرادی خائن به دین هستند. ما مومنان نمی توانیم هنگامیکه تروریسم از دین سوء استفاده می کند، سکوت کنیم.
او همچنین از کشفیات باستان شناسی شهر «اور» که قدمتی ۴ هزار ساله دارند، از جمله بنای هرمی شکل چند طبقۀ «زیگورات» است که در دهه ۱۹۳۰ میلادی کشف شد و باقی ماندۀ مجموعههای مسکونی، معابد و کاخهای این منطقه دیدن کرد.
رویترز به نقل از یکی از مقامات واتیکان مینویسد که مقامات محلی کلیسای کاتولیک در عراق از رهبران یهودیان این کشور نیز برای حضور در این مراسم دعوت کرده بودند اما از آنجا که اوضاع برای یهودیان عراق همچنان «پیچیده» است و آنها هیچ جامعۀ ساختارمندی نیز در این کشور ندارند، پیروان موسی از حضور در این مراسم خودداری کردهاند.
قدردانی از جوانان مسلمان
پاپ همچنین در جریان سخنرانی خود از جوانان مسلمانی که «پس از حمله تروریسم به مناطق شمالی این کشور عزیز» به مسیحیان برای تعمیر کلیساهایشان کمک کردند، قدردانی کرد.
سفر پاپ فرانسیس به عراق، اولین سفر بینالمللی او از زمان آغاز همهگیری ویروس کرونا و اولین سفر یک پاپ به عراق است.
او روز یکشنبه به موصل خواهد رفت؛ شهری که پیش از این یکی از مهمترین سنگرهای اسلامگرایان افراطی داعش محسوب میشد و حمله آنها به این شهر ویرانیهای بسیاری بویژه در میان بناهای متعلق به جامعه مسیحیان شهر برجای گذاشت.
همزیستی نیوز - ناسا نقشهای مجازی از مریخ منتشر کرده است که با آن میتوان ماموریت مریخنورد "استقامت" را همزمان با شروع جستجوهای این کاوشگر در دهانهی جزرو(Jezero) مریخ ردیابی کرد.
به گزارش ایسنا و به نقل از دیلیمیل، "استقامت" پس از گذراندن ۷ دقیقه وحشت در روز پنجشنبه با سرعت ۱۲ هزار مایل در ساعت(۱۹۳۱۲ کیلومتر) از اتمسفر مریخ گذشت و بر روی سیاره سرخ فرود آمد.
این عملیات، عملیات سختی بود از آنجا که منطقهی فرود در دهانه جزرو با سنگهای ناهموار و موانع پر شده بود و هزاران کد نیاز بود تا این مریخنورد بتواند بدون دخالت انسان این ماموریت پیچیده را به اتمام برساند.
ناسا این نقشهی مجازی زنده را منتشر کرده تا مردم بتوانند مکان مریخنورد را هنگامی که با سرعت ۱۵۲ متر بر ساعت حرکت میکند دنبال کنند.
مکان فرود "استقامت" با یک دایرهی آبی رنگ مشخص شده و مریخنورد نیز با یک نشانگر آبی کمرنگ قابل مشاهده است و همانطور که مریخنورد در سطح سیاره حرکت میکند میتوان آن را دنبال کرد.
این نقشه از دو لایه تشکیل شده است: یک نقشهی سیاه و سفید از از دهانهی جزرو که با استقاده از تصاویر گرفته شده توسط دوبین هیریس(HiRISE) که بر روی مدارگرد شناسایی مریخ نصب است تهیه شده و یک نقشهی رنگی که از تصاویر دوربین فضاپیمای مارس اکسپرس آژانس فضایی اروپا تهیه شده است.
هدف مریخنورد "استقامت" یافتن نشانههایی از حیات و جمع آوری نمونههایی از خاک و سنگ است. این مریخنورد برای چندسال آینده در سطح مریخ میگردد و به ثبت تصاویر، جمعآوری داده و نمونههای سنگ میپردازد.
اواخر این دهه سطحنورد دیگری متعلق به آژانس هوایی اروپا به مریخ خواهد رفت تا نمونههای جمعآوری شده را به زمین بازگرداند.
این آژانس نوشت: یک مدل رقومی ارتفاق(Digital Elevation Model) با وضوح بالا از تصاویر گرفته شده تهیه شد تا اطلاعات مورد نیاز پیشبرندگان مریخنورد را فراهم کند زیرا آنها باید شیب هر تپه را بدانند تا بتوانند هنگام عبور از این زمینهای سنگی از آن استفاده کنند.
مهندسان این تجربه را با استفاده از نرمافزاری که گروه عملیات استفاده میکنند فراهم کردند. این گروه تصمیم میگیرند "استقامت" چه مکانهایی را کاوش کند و چگونه به آن مکانها برسد.
هر نقطه نشان دهندهی پایان یک کاوش است زمانی که مریخ نورد متوقف شده است. این نقاط با تاریخ آن روز علامتگذاری میشوند. این بدان معناست که نه تنها میتوان مکان فعلی مریخنورد را مشاهده کرد بلکه میتوان مسیری که طی کرده را دید.
احتمال آن که این مریخنورد دو میلیارد دلاری با سرعت ۰.۹ مایل بر ساعت (۰.۱ کیلومتر بر ساعت) زیاد دور شود کم است اما "سرعت" و "فاصله" از اهداف آن نیستند، بلکه "استقامت" به عنوان یک آزمایشگاه اخترزیستشناسی در مریخ مستقر شده است.
دهانهی جزرو که مریخنورد استقامت در آن فرود آمد ۲۸ مایل(۴۵ کیلومتر) است و حاوی رسوبات یک رودخانهی خشک شدهی قدیمی است. اطلاعات اولیه نشان میدهد که مریخنورد بر روی منطقهی مسطحی فرود آمده است و زیاد از تپههای شنی که باید برای رسیدن به رسوبات مورد نظر طی کند دور نیست.
تصاویر نشان میدهد که "استقامت" در مکانی کوچک و امن فرود آمده و دور تا دورش را سرزمین سرخ فرا گرفته است. فرود آمدن در چنین مکانی کار دشواری است.
دانشمندان میدانند که ۳.۵ میلیارد سال پیش دهانهی جزرو مکان دریاچهای بزرگ با دلتا بوده است. آنها معتقدند گرچه آب دریاچه مدتهاست خشک شده اما شاید جایی در دهانه یا در دیواره ۲ هزار فوتی(۶۰۹ متری) آن نشانههایی از حیات گذشته وجود داشته باشد. در هر توقف "استقامت" تعدادی آزمایش علمی انجام خواهد داد و دادههای آن را برای دانشمندان در زمین میفرستد.
به لطف این نقشه، طرفداران "استقامت" میتوانند از خانه، محل آن در مریخ را در هر زمانی را مشاهده کنند.
در ماه مه مریخنورد آژانس فضایی چین به نام تیان ون-۱ بر روی مریخ فرود خواهد آمد و اگر موفق شود چینیها دومین کشوری خواهند بود که روی مریخ، سطحنورد دارند و در سال ۲۰۲۳ مریخ نورد آژانس هوایی اروپا که توسط انگلیسیها ساخته شده به آنها خواهد پیوست.
همزیستی - سفینه فضایی متعلق به کشور امارات عربی متحده روز سهشنبه ۲۱ بهمن (۹ فوریه) در اولین ماموریت بین سیارهای جهان عرب به مدار مریخ میرسد.
این ماهواره که «امید» نام دارد، طی تقریبا هفت ماه ۴۸۲ میلیون کیلومتر مسافت را طی کرده است تا به مقصد برسد.
امارات عربی متحده از چند هفته پیش به پیشواز فرود ماهواره امید خود رفته و مکانهای دیدنی شهرهای خود را با چراغهای قرمز، به نشانه ماموریت به سیاره سرخ، تزئین کرده است. برج خلیفه، نماد مشهور شهر دبی، نیز به رنگ قرمز درآمده و قرار است جشنهایی در این کشور به مناسبت این رویداد تاریخی برگزار شود.
ورود ماهواره به مدار مریخ همزمان با پنجاهمین سال تاسیس کشور امارات عربی متحده اتفاق میافتد، امری که مقامات اماراتی از آن به عنوان فرصتی برای مطرح ساختن «غرور ملی» بهره بردهاند.
موفقیت ماهواره اماراتی در ورود به مدار مریخ یک پیشرفت قابل توجه در جاهطلبیهای فضایی این کشور حاشیه خلیج فارس به شمار میرود. امارات عربی متحده پیشتر در سال ۲۰۱۹ نخستین فضانورد خود را با همراهی روسها به ایستگاه فضایی بینالمللی رساند.
دولت امارات که متکی بر اقتصاد نفتی است طی سالهای اخیر سرمایه گذاری بالایی در بخش علم و فناوری کرده است. این کشور پروژه اعزام کاوشگر به جو مریخ را هفت سال قبل در سال ۲۰۱۴ میلادی کلید زد.
در طراحی و ساخت این ماهواره، که در مرکز فضایی محمد بن راشد امارات انجام شده است، ۱۵۰ دانشمند اماراتی با ۲۰۰ محقق از دانشگاههای آریزونا، برکلی و کلرادوی آمریکا همکاری داشتهاند.
شیخ محمد بن راشد آل مکتوم، حاکم ابوظبی و مدیر پروژه، در پیامی با اشاره به اینکه احتمال شکست ورود به مدار ۵۰ درصد است گفت: « حتی اگر نتوانیم که وارد مدار شویم، ما قبلاً تاریخسازی کردهایم چرا که این دورترین نقطه در جهان است که عربها در طول تاریخ خود به آن رسیدهاند.»
ماموریتهای فضایی به مریخ یکی از دشوارترین و پیچیدهترین ماموریتهای فضایی به شمار میروند و حدود ۶۰ درصد از کلیه ماموریتها به دلیل بروز مشکل در فرود یا سوانح غیرمنتظره با شکست مواجه شدهاند.
فضاپیمای امید برای ورود موفقیتآمیز به مدار مریخ باید در عرض ۲۷ دقیقه سرعتش را از ۱۲۱هزار کیلومتر در ساعت به حدود ۱۸هزار کیلومتر کم کند تا بتواند در دام جاذبه مریخ بیفتد و در مدار بیرونی شروع به چرخش کند.
مدت ماموریت کاوشگر اماراتی دو سال تعیین شده است و قرار است اطلاعات گوناگونی را از وضعیت اقلیمی و جوی مریخ جمع آوری کند. دانشمندان امیدوارند بتوانند با دادههای به دست آمده مدل آب و هوایی مریخ را بازسازی کنند.
یکی از اهداف مطالعاتی کاوشگر امید این است که تلاش کند دریابد چرا مولکولهای هیدروژن و اکسیژن از سطح مریخ پراکنده میشوند و تشکیل ذره آب را نمیدهند.
در هفته پیشرو دو کاوشگر «تیانون-۱» چین و «پشتکار» آمریکا ، که برای اکتشاف در اتمسفر و سطح کره مریخ به این سیاره اعزام شدهاند به مدار مریخ خواهند رسید.